Alla relationer behöver omvårdnad, precis som bilen behöver besiktigas och genomgå service då och då för att fungera. För att må bra i en relation behöver alla bli sedda och hörda. Parterapi kan ge den nödvändiga distansen från vardagens måsten där ni under en dryg timma per samtal får möjlighet att se varandra och prata om er relation precis som den ser ut. Öppen kommunikation, förtroende, lyhördhet, förmåga att se den andre och mod att visa sig själv är alla saker som möjliggör såväl en berikande vardag som ett bekräftande sexliv. Ett helt liv. Vi lyfter livskraften och lusten utan att vika för det som kan vara svårt. Målet är att utveckla er totala relation. Många par som besöker Göteborgs relationsbyrå väljer att kombinera gemensamma besök med enskilda samtal för att mötet med en partner blir så mycket starkare om du har förmåga att först se och förstå dig själv.
Mål framåt stärker nuet, både för enskilda och par. Drömmen är till och med kanske viktigare än uppfyllelsen av drömmen. Genom att titta på den gemensamma viljan kan du och din partner hitta förenas och hitta kraft.
En klassiker att bråka om, sorgligt vanlig men absolut inte omöjlig att komma runt. Om ”Spara” och ”Slösa” finns båda i en relation har paret kompetens i såväl ekonomiskt goda som dåliga tider, om man nu kan enas och välja rätt kapten för rätt tillfälle. Hur tolkar ni er ekonomiska situation, har ni samma bild och mål för hur era tillgångar ska användas?
Att leva som familj idag, där ofta båda föräldrarna yrkesarbetar, är en utmaning för många. Hur får man ihop alla delar, hur räcker man till för andra och sig själv? Det är svårt att få överblick när livet rusar på. Genom samtal med en familjeterapeut får du och din partner ett andningshål då ni kan höja blicken och få syn på och enas kring de värden som är viktiga för just er.
Det gemensamma projektet, relationen, är det lika viktigt för er båda? Använder ni egen tid till att skaffa energi för att ge mer i det gemensamma projektet, eller är det bara en paus ifrån det? Vad har det blivit av er, både ihop och var för sig? Vad behöver ni för att fungera ihop? Genom att samtala om er både som individer och som par kan ni hitta en gemensam väg framåt.
Hur mycket av det du säger når fram till din partner? Hur, och ska man, lyssna på någon man tycker har fel? Att prata om hur man pratar kan leda till att man faktiskt hör vad som sägs.
Alla relationer gnisslar då och då, ibland lite och ibland mycket. Vad är egentligen värt att bråka om? Hur bråkar man bra, och vad handlar egentligen bråken om? Att lyssna när man egentligen behöver bli hörd är inte lätt. I parsamtalen synliggör vi både ”bråkmönster” och behov, vi försöker hitta anledningen till att just ni hamnar där ni hamnar och var ni egentligen skulle vilja vara.
I vardagen kanske ni inte alltid tänker på hur ni vill vara och vilka mönster bygger ni tillsammans. Vilka fällor ramlar ni i? Vilka av samhällets normer och roller är sådana som ni valt själva. Från hur det fungerar idag tittar vi framåt på hur det skulle kunna vara om du och ni verkligen stod upp för er själva och gjorde de val ni vill göra.
Ovilja till samliv kan vara svårt att acceptera. Om man dessutom försöker att bortse från eller strunta i den och mot sin egentliga vilja ”ställa upp” för sin partner är det nog troligt att oviljan ökar. Acceptans av det man själv känner är ett steg mot, och en hållning till, en förändring som varar. Genom samtal utforskar vi hur lusten kan få större plats i er relation.
Otrohet förekommer, och det sårar varje gång någon blir förd bakom ljuset. Par som vågat se och tala om detta kan också arbeta sig igenom både det som hänt, och varför det hände. Många har vittnat om att utan den kris otroheten innebar hade de aldrig hittat den närhet som fanns bakom lögner och misstänksamhet. I sanning en viktig resa. Genom att ta hjälp av en parterapeut i resan mot ett uppbrott eller nysatsning på den befintliga relationen kan processen bli både värdig och lärorik.
Normen för hur en relation ska se ut påverkar hur vi förhåller oss till varandra och omvärlden. Jämte den normativa parrelationen om två personer finns flera sätt att leva, det kan vara allt från öppna relationer, polyamori eller att aktivt välja att leva som singel. Relationer kan se ut hur som helst, precis så som deltagarna i den bestämmer. Vi för samtal om möjligheter och svårigheter, lust och lockelser, om din och era viljor och rädslor i en trygg och tillåtande atmosfär. Så att både du och ni kan hitta er vilja och kanske forma er relation som ni vill ha den och mår bra av.
Vi är alla flockdjur och bär på samma rädsla alltihop, fastän vissa av oss lyckas dölja den väl. Vi är alla, mer eller mindre, rädda för att inte få vara med, räcka till och duga för flocken, familjen eller partnern. Det blir så mycket enklare om vi ibland kunde säga som det är istället för att låtsas vara oberörda. Rädslor är naturligt och en del av livet. I samtalen tittar vi på hur du kan göra för att leva med dina rädslor istället för att vara slav under dem.
Behovet att närhet finns i oss alla. Hur den ser ut och vad den innehåller är mindre viktig än hur den känns. Det går att fråga sin partner: ”Hur känns vår närhet i dig?” Sexuell energi är kraftfull och på djupet tillfredställande, och brist på den energin kan vara frustrerande och förödande. Närvarande sexualitet ger lust och lugn. På Göteborgs relationsbyrå pratar om hur vägarna dit kan se ut.
Vissa fantasier funkar bäst just som fantasier, medan andra skulle kunna tillföra stor tillfredställelse. Det går att prata om allt, även om man inte gör allt det man pratar om. Vad som är okej att prata om eller att göra i din relation har du varit med och bestämt genom ord och handling eller tystnad och undvikande. Hur vill du och/eller din partner ha det framöver?
När du lever i relation ingår du ofta i ett större sammanhang. Svärföräldrar, syskon, släktmiddagar och mer eller påtvingade relationer kommer på köpet. Du måste inte älska alla men du måste hitta ett sätt att förhålla dig för att du ska kunna ingå i din relation. Genom att tala med varandra om hur relationerna runt omkring er påverkar, har ni tagit ett stort steg mot en mer harmonisk tillvaro.
Våld kan vara fysiskt eller psykiskt, det kan utövas på materiella saker eller människor, det kan vara tydligt eller dolt för andra. Våld föder rädsla och äter självkänsla. Våld måste synliggöras och bemötas. Våld i nära relationer är ett svårt ämne som kräver stor professionalism att bemöta och hjälpa till att bearbeta. Det viktigaste är att börja prata om vad det är som verkligen händer i er relation.
Bakom våra beteenden ligger värderingar och förhållningssätt. Värderingar som ger prioriteringar i vardagen, fast vi kanske inte alltid har koll på vad det är som skapat just våra värderingar. Istället blir det lätt bråk i vardagens alla beslut, vare sig det gäller barnuppfostran, svartsjuka eller släktkalas. Genom att göra en inventering av sina egna och ens partners värderingar är det lättare att ta mer medvetna beslut tillsammans.